Kersenkruimelvlaai voor in de kersentijd

benodigheden:
* handje beschuitkruimels
* poedersuiker
* vlaaivorm ├Ş 30 cm
deeg
* 100 ml melk
* 1 zakje droge gist 7 gram
* 200 g bloem
* snufje zout
* 25 gram boter
* 2 el olijfolie
* 3 el witte basterdsuiker
* 1 eidooier

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, voeg de gist toe en laat het 10 min. staan tot het opgelost is. Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, olie, suiker en de eidooier toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met bebloemde handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is. Kneed ca. 10 min., leg de bol deeg terug in de beslagkom, dek af met plasticfolie en zet het 1 uur weg om te rijzen.

vulling
* 3-4 el maïzena
* 750 gram verse kersen, ontpit
* ┬Ż tl kaneel

Maak intussen de vulling:
Los de maïzena op in 200 ml koud water en giet dat bij de kersen en eventueel wat suiker naar eigen smaak in een steelpan. Breng alles aan de kook en roer met een houten lepel tot de suiker is opgelost en de kersen iets zachter zijn. Breng de saus op smaak met wat kaneel.

kruimellaag
* 125 g witte basterdsuiker
* 125 g (room)boter
* 150 g bloem
* snufje zout

Voor de kruimellaag meng alle ingredi├źnten met een mixer tot een grof kruim. Zet het afgedekt in de koelkast tot gebruik. Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grote van een vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg erin uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork een paar keer in de bodem. Bestrooi de bodem met de gemalen beschuit en giet het kersenmengsel erop. Verdeel de kruimels erover zodat de hele taart is bedekt. Bak de taart ongeveer 25-30 min. in een voorverwarmde oven op 180┬░C. draai de taart halverwege, om hem aan alle kanten gelijkmatig bruin te laten worden. Als de korst loskomt van de vorm is de taart klaar. Laat hem op het rooster afkoelen en bestrooi vlak voor het opdienen de kersenkruimelvlaai met poedersuiker. Tast toe!!